23 Şubat 2016 Salı

KAVALA KURABİYESİ

Kavala kurabiyesi sanıldığı gibi ”kavala”da değil, kavaladan Türkiye istikametine doğru 12 km geldiğinizde ”nea karvali” adında ufak bi kasabaya geleceksiniz işte kavala kurabiyesi’nin asıl membaı burasıdır. Nea karvali’nin ana caddesi kavala-iskece yoludur aynı zamanda ,bu cadde üzerinde sağlı sollu kurabiyecileri ile ünlüdür.İşte kavala kurabiyesi’nin ufak hikayesi…
Gelelim kurabiyenin kendisine. Layıkıyla yapılmış taptaze bir kavala kurabiyesihenüz ağza götürürken mis gibi kavrulmuş un ve tereyağı kokar. ağızda ilk lokmada dağılır. taze olup olmadığını anlamanın en iyi yolu ise üzerindeki pudra şekerinin kurabiye ile olan ilişkisidir. pudra şekeri kurabiyeye yapışmışsa ne yazık ki bayatlamaya başlamıştır bu gözle ayırt etme yöntemi bir de ağza alınca o gevrekliğini ve kokusunu yitirmiş olacağı için kendini ele verecektir.
iyi yapılmışı yemeye doyulmaz, her güzellik gibi zamansız biter. buradan sipraş verebilirsiniz. => http://www.kurabiyemis.com/  <=
Hadi size bir güzellik yapıp tarifini veriyim. :=)
tarifi şöyledir,
2.5 su bardağı un,
1 su bardağı pudra şekeri
120 gr suyu alınmış tereyağı (sade yağ)
2 yumurta
1 su bardağı çekilmiş tuzsuz badem
1 çay kaşığı kabartma tozu arzuya göre biraz vanilin
un ve çekilmiş bademi rengi dönene kadar kavuralım yanmasın hafif dönüp un kokusu gitsin, kenarda ılınmasını bekleyelim,
ayrı bir kapta, 1 su bardağı pudra şekerinin 3/2 si, yumurta, kabartma tozu, vanilya ve erimiş ılınmış tereyağını çırpalım, bu karışımı unlu bademli karışıma aktarıp 5-6 dakika yoğuralım cıvık olursa bir miktar un koyabiliriz.
hamuru tezgaha alıp merdaneyle 1cm kalınlığında inceltelim.
çay bardağı ile yarım ay şeklinde keselim ve tepsiye yerleştirip 175 derecede 15 dakika pişirelim.
fırından çıkarıp birkaç dakika sonra üzerlerine kalan pudra şekerini elek yardımıyla eleyelim.
dikkat edilecek nokta hamur çok kuru olmasın yoksa kurabiyeler aşırı sert olur, eğer şekerli seviyorsanız pudra şekerini artırabilirsiniz, bu tarifte şeker miktarı az, 1 yerine 2 su bardağı şeker kullanabilrsiniz.
tarif çok güzel ve kıvamlı eğer yapar da olmazsa bu sizin beceriksizliğinizdir onu söyliyim :)
IMG_0644IMG_0649

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder